För några år sedan fick jag en liten bok med recept på julgodis i julklapp. Det har varit en väldigt användbar julklapp och det har blivit lite av en tradition för mig att tillaga något eller några av godsakerna varje år. Eftersom jag är något av en chokladälskare brukar jag fastna för de recepten och jag har upptäckt att chokladtryffel är relativt lätt att göra. Jag hade på plan att göra tre olika tryfflar och en fudge med jordnötter och marshmallows. I helgen hann jag med att göra två av tryfflarna och fudgen så den sista tryffeln kommer att göras under veckan så allt blir klart till jul. Eftersom tryffeln lätt blir ganska kladdig att rulla ihop brukar jag använda en spritspåse spritsa i små bakformar eller tryffelformar.
Chilitryffel (från julgodisboken)
175 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
0,75 dl muscovadosocker
2 msk smör
0,5 tsk chilipulver
ev torkad chili till garnering
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädde, socker, chili och smör. Häll över chokladen och låt stå några minuter utan att röra. Blanda sedan försiktigt tills att choklad har smält. Låt svalna. Häll i en spritspåse och spritsa i formar.
Muscovadotryffel (hittat här Bakverk och fikastunder)
Upptäckte att detta är exakt samma recept som ovan men utan chilin. Jag gjorde den på ljust muscovadosocker men jag tror att den får lite mer karaktär med mörkt muscovadosocker.
Här fick tryffelsmeten svalna lite grann och sedan hällde jag den i en form med bakplåtspapper som jag lät stå i kylskåpet ett par timmar. Sedan skar jag tryffelmassan i bitar och doppade dem i kakao.
Amerikansk fudge (från julgodisboken)
200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
25 g smör
1 burk (375 g) kondenserad mjölk
2 tsk vaniljsocker
3 dl marshmallows (klippta i små eller stora bitar)
2,5 osaltade jordnötter
Smält choklad och smör i vattenbad (använd en stor skål). Rör ned kondenserad mjölk och vaniljsocker. Ta skålen från vattenbadet och vänd ner marshmallows och jordnötter. Fördela smeten i en form klädd med bakplåtspapper och ställ kallt. Skär i lagom stora bitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar